Prachtig wandelen op het Trekvogelpad in Bergen aan Zee!

Ons land is bij uitstek een vogelland. Als je naar die vogels kijkt, kun je ze grofweg in drie groepen verdelen: vogels die hun hele leven in Nederland verblijven, vogels die Nederland verlaten en elders overwinteren en vogels die van elders komen en in ons land overwinteren. De vogelgemeenschap heeft het niet altijd even gemakkelijk in Nederland. Het verdwijnen van natuurlijke habitatten is één van de grootste bedreigingen.

Trekvogelpad

Daar staat tegenover dat er in ons land heel veel mensen leven die vogels een bijzonder warm hart toedragen. En als klap op de vuurpijl is er nog de Vogelbescherming Nederland; een club van mensen die als leeuwen vechten voor de belangen van de gevederde vrienden van ons land. Toen de Vogelbescherming Nederland de mijlpaal van 100 jaar aanwezigheid mocht vieren, vonden zij dat ze dat met iets unieks moesten bezegelen. Door het samenvoegen van de drie langeafstandswandelpaden (Gelrepad, Heuvelrugpad en Waterlandpad) ontstond het Trekvogelpad oftewel LAW2 waarbij LAW voor langeafstandswandelpad staat.

Startpunt

Bergen aan Zee had de eer om het startpunt te vormen voor het Trekvogelpad en het Overijsselse Usselo het eindpunt. De lengte tussen het startpunt en het eindpunt van het Trekvogelpad bedraagt 398 kilometer. Iedereen die de exacte details van het Trekvogelpad wil weten, kan dat vinden in de wandelgids Nivon. Eenieder die van vogels houdt, ervaart het als een feest als hij of zij het Trekvogelpad bewandelt. De route voert namelijk langs zeer rijke vogelgebieden, maar daarnaast kunnen cultuurliefhebbers ook met een gerust hart de route volgen.

Vakantieparken

In de omgeving van Bergen aan Zee bevinden zich verschillende vakantieparken waar het heerlijk vertoeven is.