Prachtige huis van Adriaan van Dis in Bergen aan Zee!

In Bergen aan Zee zag één BN-er het levenslicht; Adriaan van Dis. Het geboortehuis van Van Dis is niet meer zijn woonhuis, maar het staat er nog wel. Het staat bovendien op een geweldig fraaie plek; heel dicht bij de zee en vlak achter de duinen.

Wie de boeken van de eigenzinnige auteur leest, zal het opvallen dat daarin het huis in Bergen aan Zee vaak een prominente rol speelt. Tegenwoordig kan iedereen het huis bekijken, het wordt namelijk te huur aangeboden voor vakantiegangers!

Strandhuisjes

Op slechts enkele plaatsen langs de Nederland kun je slapen in strandhuisjes. Ook in Bergen aan Zee. Overnachten in een strandhuisje is een unieke ervaring die nergens mee is te vergelijken. 

Ambitieuze burgemeester

Veel mensen denken dat de geschiedenis van Bergen aan Zee eeuwenlang terug gaat in de tijd, maar dat is niet zo! Het is te danken aan de voormalige burgemeester van het Noord-Hollandse kustplaatsje en zijn vrouw, dat Bergen aan Zee tot volle bloei kwam. Deze burgemeester heette Jacob van Reenen en diens vrouw luisterde naar de naam Maria van Reenen-Völter. 1905 is een belangrijke datum in de geschiedenis van Bergen aan Zee.

Vóór die datum bestond ‘Bergen aan Zee’ uit een handjevol huisjes in de duinen. Het gebied had twee namen: Bergen Binnen en Bergen aan Zee. Met Bergen Binnen werden de huisjes bedoeld die aan de binnenkant van de duinen waren opgetrokken, de rest van de huisjes stond wat verder van de duinen af in een gebied dat met Bergen aan Zee werd aangeduid, want de naam Bergen aan Zee is al sinds 1848 in zwang.

Hotel

Tot 1905 liep er door het Berger Bos een karrenspoor richting de Noordzee. Deze werd in 1905 vervangen door een verharde weg die de toepasselijke naam de Zeeweg kreeg. Een jaar later roken de eerste horecaondernemers hun kansen in Bergen aan Zee en werd het eerste café in het kustplaatsje geopend; Café Prins Maurits.

Een stukje verder in de tijd bestond er ook de mogelijkheid om in dit café te overnachten en veranderde de naam in Hotel Restaurant Café Prins Maurits. Tot en met de dag van vandaag is het mogelijk om in dit hotel te eten en te slapen!

Tramlijn

Uiteindelijk werd ook de tramlijn vanuit Bergen naar Bergen aan Zee doorgetrokken en kon het plaatsje doorgroeien tot de volwassen kustplaats die het heden ten dage is. In 2006 werd er in Bergen aan Zee een groot feest georganiseerd, dat was namelijk het jaar dat het plaatsje 100 jaar bestond!