header image
 

Uitgaan

Als de stranddag voorbij is gaan de mensen die Bergen aan Zee bezocht hebben weer terug naar hun vakantieaccommodaties (hotels, vakantiehuisjes, vakantieappartementen en campings). Sommige mensen hebben na het eten nog heel veel energie en plannen en willen nog iets gaan ondernemen: ze willen naar de film, naar het theater, naar een concert of naar de kroeg!

 

Uitgaan Bergen aan Zee

 

Uiteraard zijn er in Bergen aan Zee en in diens directe omgeving voldoende uitgaansmogelijkheden. Zo zijn er in Bergen aan Zee verschillende cafés en bars waar je tot in de late uurtjes gezellig kunt doorzakken.

Strandpaviljoens 

Bergen aan Zee telt verschillende strandpaviljoens. Hier kun je biertjes, wijntjes of andere drankjes drinken terwijl je de zon onder ziet gaan in het Noordzeewater. In de zomer gaat bovendien vaak het vuur in de bbq’s en kun je lekker smullen van het geroosterde vlees en andere welriekende spijzen. De strandpaviljoens hebben doorgaans heerlijk zittende loungestoelen en kussens waar je fijn kunt chillen op leuke muziek, terwijl je naar het strand, de duinen en de Noordzee kijkt. Tijdens het zomerseizoen organiseren sommige strandpaviljoens bovendien leuke strandfeesten.

Breaking The Waves Festival

Ieder jaar wordt op het strand van Bergen aan Zee in de maand augustus het ‘Breaking The Waves Festival’ georganiseerd. Het is een uniek multidisciplinair festival waar kunst, cultuur en creativiteit uit de Noord-Hollandse regio op het strand van Bergen aan Zee tezamen komen. Op het Breaking The Waves Festival is het werk van zijn talloze muziekbands, dj’s, schrijvers, musici, dansers en kunstenaars te bewonderen. Het is een festival voor iedereen: jong en oud. Een belangrijk doel van de organisatie van het Breaking The Waves Festival is om jonge mensen enthousiast te maken voor alle vormen van kunst en om hen een laagdrempelig podium aan te bieden om zich vrijelijk en creatief te kunnen uiten.

Bergen speelt overigens een belangrijke rol in het Nederlandse kunstlandschap. Er wonen heel veel kunstenaars in het dorp. Bergen wordt dan ook wel het kunstenaarsdorp (de kunstenaarskolonie) van Nederland genoemd. Tussen 1915 en 1925 heeft zich zelfs in Bergen een unieke schilderkunst ontwikkeld: de Bergense School. De Bergense School kenmerkt zich door de expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten.

Veel schilderkunst van de Bergense School is te bezichtigen en te bewonderen in het Museum Kranenburg te Bergen. Het museum is gevestigd in het Huis Kranenburgh. Het Huis Kranenburgh is een neo-classicistische villa die dateert uit 1882. Het Huis Kranenburgh fungeerde lange tijd als woonhuis voor het burgemeestersechtpaar van Reenen. De vaste collectie van het museum laat werk (schilderijen en grafische kunst) zien van kunstenaars die behoren tot de genoemde Bergense School. Rondom het Museum Kranenburgh is een beeldentuin die vrijelijk voor het publiek toegankelijk is. In de beeldentuin van Museum Kranenburg is onder andere werk te bezichtigen van Jan Toorlop, Jan Willem Rädedecker en Lucebert.

Bergen, Alkmaar en Schagen

Iedereen die zoekt naar meer uitgaansmogelijkheden zal moeten togen naar grotere plaatsen die in de buurt van Bergen aan Zee liggen. Zo ligt op 5 kilometer afstand Bergen, op 12 kilometer Alkmaar en op 18 kilometer Schagen. In deze grote plaatsen is uiteraard het aanbod van cafés en andere uitgaansgelegenheden heel groot en gevarieerd.