header image
 

Alkmaar

Alkmaar ligt op slechts 6 kilometer afstand ten zuidoosten van Bergen aan Zee. Alkmaar is een grote stad waar bijna honderdduizend mensen wonen. Uiteraard herbergt Alkmaar alle mogelijke facetten van het uitgaansleven zoals bioscopen, filmhuizen, muziekpodia, theaters, cafés, discotheken, dancings, clubs, et cetera!

 

Alkmaar Uitgaan Bergen aan Zee

 

Bioscopen en filmhuizen

Alkmaar telt één bioscoop (JT Alkmaar), daarnaast heeft de stad één filmhuis binnen haar stadsgrenzen (Filmhuis Alkmaar). In JT Alkmaar zijn voornamelijk Hollywoodfilms te bekijken. Als je daarentegen een liefhebber bent van filmhuisfilms kun je beter je heil zoeken in Filmhuis Alkmaar. Een andere naam voor een filmhuis is een arthouse of filmtheater. JT Alkmaar maakt onderdeel uit van de JT bioscopenketen. De JT bioscopenketen is na Pathé de grootste bioscoopketen van Nederland. JT Alkmaar staat onder de Alkmaarders bekend als de Harmonie. Het is een bioscoop die over vijf zalen beschikt. Deze vijf zalen bevatten bijna achthonderd stoelen.

Muziekpodia

Het belangrijkste poppodium van Alkmaar en diens verre omstreken is Podium Victori. Van woensdag tot en met zaterdag is Podium Victori geopend.

Theaters

Het grootste theater van Alkmaar is TAQA Theater De Vest. Midden in het centrum aan het Canadaplein is het TAQA Theater De Vest gevestigd. Alkmaarders spreken overigens niet van het Canadaplein, maar van het cultuurplein. Er liggen namelijk nog veel meer kunst en cultuur gerelateerde instellingen rondom het Canadaplein zoals het Stedelijk Museum, Atriance Centrum voor de Kunsten, de Grote Kerk en de Bibliotheek Kennermerwaard. TAQA Theater De Vest is in het bezit van twee grote theaterzalen. In deze twee zalen worden ieder jaar ruim tweehonderddertig voorstellingen gespeeld.

Cafés

Alkmaar bezit heel veel cafés. Het leeuwendeel van deze cafés heeft zich verzameld op het Waagplein. Als je op een zomerse dag op het Waagplein bent is het er supergezellig. De terrassen hebben zich dan gevuld met heel veel toeristen, dagjesmensen en de lokale bevolking.

Discotheken, dancings en clubs

Liefhebbers van dansen komen in Alkmaar prima aan hun trekken. Er zijn namelijk voldoende uitgaansgelegenheden waar je fijn kunt dansen op diverse stijlen muziek. Er bestaat een verwarring rondom de termen clubs, dancings en discotheken. Met een dancing wordt een café bedoeld dat over een dansgelegenheid beschikt. Discotheken die tot diep in de nacht geopend zijn én die bovendien een exclusieve uitstraling hebben, worden clubs genoemd.

Biljart, pool en snooker 

Mensen die graag willen biljarten, poolen, snookeren of darten zijn in Alkmaar op het juiste adres. In de Noord-Hollandse stad zijn namelijk voldoende centra aanwezig waar men deze cafésporten kan uitoefenen. Als we in Nederland spreken over biljart wordt het carambolebiljart bedoeld. Tijdens het carambolebiljart wordt er met drie ballen gespeeld. Het is dan de bedoeling dat de speelbal de twee andere ballen raakt. Er bestaan verschillende vormen van het carambolebiljart zoals het driebanden, libre en kaderspelen. In Amerika is het pool of poolbiljart ontstaan. In alle hoeken van een pooltafel zitten gaten, daarnaast zit in het midden van de lange zijde ook een gat. Tijdens het poolbiljart is het de bedoeling dat de ballen in de gaten worden gestoten.

Bowlen

Uiteraard zijn er in Alkmaar verschillende bowlingbanen aanwezig waar je fijn een avondje kunt bowlen.