header image
 

Schagen

Schagen ligt ten noordoosten van Bergen aan Zee. De afstand tussen beide plaatsen is ongeveer 19 kilometer. In Schagen hangt een geweldige sfeer, een sfeer die je terugbrengt naar vroegere tijden. Riddertijden!

 

Schagen uitgaan

 

Bioscopen en filmhuizen

CineMagnus is de enige bioscoop/filmhuis van Schagen. Het hoofdmenu in dit filmtheater zijn Hollywoodfilms, maar daarnaast worden er ook filmhuisfilms geprogrammeerd. CineMagnus is een bijzondere naam. De naam draagt twee woorden in zich: Cinema en Magnus. Cinema spreekt uiteraard voor zichzelf. Magnus daarentegen duidt op Ridder Magnus. Ridder Magnus woonde in Schagen en was ten tijde van middeleeuwen een grote held in het stadje. Schagen wordt ook wel de Magnusveste genoemd. CineMagnus is in het bezit van vijf zalen die allemaal gelijkvloers zijn. Voor mensen die al wat op leeftijd zijn én voor mensen die een lichamelijke beperking hebben is dat natuurlijk erg fijn. De bioscoop is bovendien heel goed met de auto te bereiken en de parkeerplaatsen zijn gratis.

Muziekpodia

In Schagen is geen pop- of muziekpodium aanwezig. In het stadje wordt wél ieder jaar een groot popevenement georganiseerd. Dit muziekevenement wordt in het eerste weekend van augustus gehouden en draagt de naam AB Popweekend. Het AB Popweekend is het grootste openlucht popconcert van de omgeving. Voor liefhebbers van livemuziek is het een aantrekkelijk evenement om te bezoeken.

Theaters

Schagen telt één fraai theater: het Scagon Theater. Het Scagon Theater biedt plaats aan ongeveer honderd belangstellenden. Het theater is te vinden in het centrum van de stad aan de Torenstraat 1B.

Cafés

Meer dan tien cafés zijn er te vinden in Schagen. Het leeuwendeel van deze cafés bevindt zich aan de ‘Markt’. De Markt vormt het bruisend centrum van Schagen. De terrassen van de Markt vullen zich in de zomer met heel veel toeristen, dagjesmensen en Schagenaars hetgeen een geweldige sfeer oplevert.

Discotheken, dancings en clubs

In Schagen zijn één discotheek, één danscafé en twee clubs gevestigd. Mensen die even de heupen willen losgooien komen hier dus prima aan hun trekken.

Biljart, pool, snooker en darts

De biljarttafels, pooltafels, snookertafels en dartsborden staan in Schagen al klaar voor de liefhebbers. Met name darts is de laatste 10 jaar enorm populair geworden in Nederland. Dit heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de successen die de Nederlandse topdarters boeken op de internationale darttoernooien. Deze dartwedstrijden worden live op de televisie uitzonden en houden miljoenen landgenoten aan de buis gekluisterd. Biljarten is typisch een sport uit de Lage Landen, pool komt van oorsprong uit Amerika en het snooker vindt zijn roots in Groot-Brittannië.

Bowlen

Ook bowlen is mateloos populair bij Nederlanders, wie is er niet mee opgegroeid. In Schagen zijn verschillende centra aanwezig waar je met de ballen mag proberen om de kegels omver te werpen. Voor het leeuwendeel van de bevolking is bowlen een leuke vorm van uitgaan, maar er zijn ook mensen die het als een georganiseerde sport beoefenen.

Evenementen en festivals

In Schagen worden gedurende het hele jaar evenementen en festivals georganiseerd. Het eerder genoemde AB Popweekend is daar een mooi voorbeeld van.