Vakantiehuis Youp van ’t Hek in Bergen aan Zee!

In Bergen aan Zee wonen maar een paar honderd mensen waaronder ook een beroemde cabaretier; Youp van ’t Hek! Van ’t Hek woont niet het hele jaar door in het pittoreske kustplaatsje, maar komt er zo nu en dan om er te genieten van de mooie natuur, verse ideeën en inspiratie op te doen en om heel veel te schrijven. De meeste dagen van het jaar woont Van ’t Hek echter in Amsterdam. Van ’t Hek werd niet geboren in Bergen aan Zee en ook niet in Amsterdam, de uiterst amusante grappenmaker zag het levenslicht in Naarden; midden in het Gooi dus. Als Youp in Bergen aan Zee vertoeft, zou hij het liefst willen logeren in een strandhuisje; de allernieuwste rage in vakantie-accommodatie-land. In de omgeving van Bergen aan Zee zijn verschillende strandhuisjes te huur!

Adriaan van Dis

Een bekende Nederlander die wel daadwerkelijk in Bergen aan Zee werd geboren, is Adriaan van Dis. Van Dis verdient zijn geld met het schrijven van boeken en het zijn van journalist en televisiepresentator. De pappa (Victor Justis Mulder) en mamma (Maria van Dis) van Van Dis werden op elkaar verliefd in Nederlands-Indië. Na de oorlog vertrokken veel oud-Indiëgangers naar Bergen aan Zee om daar te gaan wonen. Dat gold ook voor de familie van Adriaan van Dis. De familie van Adriaan van Dis betrok uiteindelijk een huis waarin in totaal vier repatriantenfamilies gingen wonen.

Bergense School

Naast Van ’t Hek en Van Dis zijn Bergen aan Zee én Bergen door de tijd heen altijd heel populair geweest bij mensen met een creatieve geest; kunstenaars dus. Er heeft zich zelfs in Bergen een bijzondere en unieke kunststroom ontwikkeld; de zogenaamde Bergense School. Als je heden ten dage door Bergen wandelt of fietst, voel je gewoon dat er een hele aparte, bijna mystieke sfeer, in de lucht hangt!