Veel beeldhouwers in Bergen aan Zee!

Bergen heeft de naam om een echt kunstenaarsdorp te zijn. Het Noord-Hollandse plaatsje heeft de laatste eeuw enorm veel kunstenaars naar zich toe weten te lokken zoals kunstschilders en beeldhouwers. Er heeft zich in Bergen zelfs een heuse kunststroom ontwikkeld. Deze wordt de Bergense School genoemd.

Musea

Het grote aanbod aan galerieën en kunsthandels in Bergen (aan Zee) verraadt al een beetje de grote kunstscène die er heerst. Bergen is zelfs gezegend met een tweetal musea. Namelijk Museum Kranenburgh en Gemeentemuseum Het Sterkenhuis. Als je een bezoekje brengt aan Het Sterkenhuis is de cultuurgeschiedenis van de gemeente Bergen op te snuiven. Naast een vaste opstelling beschikt het museum ook over een jaarlijkse wisseltentoonstelling.

In de vaste tentoonstelling zijn verschillende interessante dingen te bekijken zoals meubilair dat dateert uit de 2de helft van de 19de eeuw, een met klederdracht gevulde kostuumvitrine, archeologische vondsten, sieraden, zilverwerk en een heuse stijlkeuken. De jaarlijkse wisseltentoonstelling bevat ook interessante onderdelen zoals het toerisme in Bergen, religie in Bergen, de natuur in Bergen, de geschiedenis van de agrarische gemeenschap en de geschiedenis van de Heren en Heerlijkheden.

Bergense Kunsttiendaagse

Rond half oktober is het ieder jaar één groot feest om naar Bergen (aan Zee) te togen. Dat is de tijd dat daar de Bergense Kunsttiendaagse plaatsvindt. Tijdens dit evenement worden er heel veel kunstveilingen, kunstmarkten en exposities in het dorp georganiseerd. Daarnaast houden heel veel ateliers openhuis en bestaat er dus de gelegenheid om met de makers van kunst te praten over de kunst die zij schapen.

Montmartre aan Zee

Als klap op de vuurpijl wordt Bergen tijdens het hoogseizoen op verschillende zaterdagen omgedoopt tot Montmartre aan Zee. Onder het hoogseizoen vallen de maanden juli en augustus. Gedurende dit evenement stallen verschillende Bergense kunstenaars hun waar uit op verschillende kraampjes langs de straten van het centrum van Bergen! Heel erg interessant om te bekijken en mee te maken.

Vakantie-accommodaties

In Bergen aan Zee kun je overigens prima overnachten; er zijn tal van accommodatie-opties beschikbaar!