Veel kunstenaars in Bergen aan Zee!

Bergen is hét kunstenaarsdorp van Nederland. In Bergen én Bergen aan Zee wonen en werken enorm veel kunstenaars. Gedurende het jaar openen veel galeriehouders hun deuren en kunnen liefhebbers van de exposities genieten van schilderijen, beelden, et cetera. De galeriehouders zijn doorgaans op prachtige locaties gesitueerd in de pittoreske straatjes van Bergen. In Bergen hangt derhalve een unieke sfeer. Het dorp trekt veel kunstenaars en creatievelingen aan, maar ook veel zakenmensen.

Bergense School

Er wordt al heel erg lang kunst in Bergen gemaakt. Het begon allemaal in 1915. Van 1915 tot 1925 ontstond er in Bergen zelfs een unieke kunststroom; de zogenaamde Bergense School. Charley Toorop en John Rädecker waren de voortrekkers van de Bergense School. Een Bergense School die bekend staat om diens expressionistische stijl. Een expressionistische stijl die gekenmerkt wordt door kubische invloeden, robuuste aanzetten en donkere tinten. Het Nederlandse Expressionisme vindt feitelijk zijn oorsprong in de Bergense School.

Museum Kranenburgh

Het Museum Kranenburgh te Bergen is dé locatie om beter kennis te maken met de Bergense School. Dit museum bevindt zich in het Huis Kranenburgh; een uit 1882 daterende neo-classicistische villa. Lange tijd fungeerde Huis Kranenburgh als woonhuis voor het burgemeestersechtpaar van Reenen.

Het Museum Kranenburgh bezit een vaste collectie waar schilderijen en grafische kunst is te zien van de vertegenwoordigers van de Bergense School. Het museum heeft ook een fantastisch mooie beeldentuin. In deze beeldentuin kun je onder andere beelden aanschouwen die gemaakt zijn door Jan Toorlop, Jan Willem Rädedecker en Lucebert. Met een vloeroppervlakte van 2.500 m2, is Museum Kranenburgh is vrij goot museum. Een deel van het museum bevindt zich echter onder de grond. Museum Kranenburgh is naast een museum ook een plek waar kunstcollecties worden bewaard en onderhouden. In totaal gaat het over vier kunstcollecties.

Vakantiehuizen

In Bergen aan Zee zijn overigens fantastische vakantiehuizen te huur. Deze vakantiehuizen bevinden zich op schitterende locaties!