Veel kunstschilders in Bergen aan Zee!

Bergen is een echt kunstenaarsdorp. De laatste eeuw hebben zich niet voor niets talloze kunstenaars (kunstschilders, beeldhouwers, et cetera) zich in het Noord-Hollandse plaatsje gevestigd. Er heeft zich zelfs een unieke kunststroom ontwikkeld, de zogenaamde Bergense School.

In Bergen én in Bergen aan Zee bevinden zich heel veel galerieën en kunsthandels. Daarnaast herbergt Bergen twee musea: Museum Kranenburgh en Gemeentemuseum Het Sterkenhuis Bergen. In het historisch museum Het Sterkenhuis is de cultuurgeschiedenis van de gemeente Bergen te leren. In Het Stekenhuis is een vaste opstelling aanwezig en een jaarlijkse wisseltentoonstelling.

De vaste tentoonstelling bevat een stijlkamer met meubilair uit de tweede helft van de 19de eeuw, een kostuumvitrine met klederdracht, archeologie, sieraden, kristal, zilverwerk, een stijlkeuken en de Slag bij Bergen in 1799 wisseltentoonstelling. De jaarlijkse wisseltentoonstelling bevat de volgende aspecten; de historie van de agrarische gemeenschap, de geschiedenis van Heren en Heerlijkheden, Bergen en diens natuur, het kunstenaarsdorp Bergen, Bergen als toeristenoord en Bergen en diens religie.

Iedereen die van kunst houdt wordt aangeraden om ieder jaar rond half oktober naar Bergen en Bergen aan Zee te togen, dat vindt daar de zogenaamde Bergense Kunsttiendaagse plaats. Tijdens de Bergense Kunsttiendaagse worden er talloze kunstveilingen, kunstmarkten en exposities georganiseerd. Bovendien houden veel ateliers open huis en kun je onder het genot van een kopje koffie genieten van de kunst en met kunstenaars van gedachten wisselen.

Tijdens het hoogseizoen (de maanden juli en augustus) wordt Bergen bovendien op verschillende zaterdagen omgedoopt tot ‘Montmartre aan Zee’. Langs de boulevard in Bergen stallen verschillende kunstenaars hun kunst uit op verschillende kraampjes. Het is erg de moeite waard om daar langs te lopen.