Wandelen op het Trekvogelpad in Bergen aan Zee!

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Vogelbescherming Nederland is het Trekvogelpad (LAW2) ontstaan. Drie langeafstandswandelpaden (LAW) lagen aan de basis van het Trekvogelpad, teweten; het Gelrepad, het Heuvelrugpad en het Waterlandpad. Het Trekvogelpad voert van het Noord-Hollandse kustplaatsje Bergen aan Zee, naar het Overijsselse Usselo. Usselo ligt ten westen van Enschede. De lengte van het Trekvogelpad is ongeveer 398 kilometer.

Wandelgids Nivon

In de wandelgids Nivon is de route van het Trekvogelspad beschreven; in beide richtingen. Uiteraard doorkruist de route talloze gebieden waar veel vogels gespot kunnen worden, maar daarnaast worden er in de gids ook veel bezienswaardigheden die van cultuur-historische aard zijn beschreven! Wit-rode merktekens markeren de route van het Trekvogelpad in beide richtingen. Deze merktekens worden bij alle langeafstandswandelpaden gebruikt. Het Trekvogelspad kruist het Pieterpad in het plaatsje Vorden.

Veertien etappes

In totaal bestaat het Trekvogelpad uit veertien etappes: (1) Bergen aan Zee – Alkmaar (2) Alkmaar – Spijkerboor (3) Spijkerboor – Amsterdam (4) Amsterdam – Weesp (5) Weesp – Hilversum (6) Hilversum – Soesterberg (7) Soesterberg – Doorn (8) Doorn – Rhenen (9) Rhenen – Ede (10) Ede – Hoenderloo (11) Hoederloo – Brummen (12) Brummen – Vorden (13) Vorden – Eibergen (14) Eibergen – Usselo.

Veel bijzonderheden

Tijdens de route zijn er veel bijzonderheden te ontdekken. Met name in de provincie Noord-Holland voert het Trekvogelpad langs veel vogelbroedgebieden. Tijdens het broedseizoen of als je de wandelroute met een hond bewandelt, kan er gekozen worden voor alternatieve routes. Dit om de broedende vogels niet te verstoren. Het Trekvogelpad gaat ook door Park de Hoge Veluwe. Om toegang te verkrijgen tot dit natuurpark, is het wel verplicht om een kaartje te kopen.

Accommodaties

In Bergen aan Zee zijn overigens alle soorten van accommodaties voorhanden. Voor ieder wat wils dus!