De beroemdste inwoner van Bergen aan Zee is ongetwijfeld Youp van ’t Hek. Youp van ’t Hek verblijft periodiek in het Noord-Hollandse badplaatsje om er te genieten van de natuur, inspiratie op te doen en te schrijven. Het leeuwendeel van de tijd woont de cabaretier echter in Amsterdam. Youp van ’t Hek werd bovendien noch geboren in Bergen aan Zee noch in Amsterdam, hij zag het levenslicht in Naarden. Youp van ’t Hek heeft een tweede huis in Bergen aan Zee.
Strandhuisje
Het vakantiehuisje van Youp van ’t Hek staat niet op het strand van Bergen aan Zee, hetgeen hij wel jammer zal vinden. Tegenwoordig is het een enorme rage om in een vakantiehuisje op het strand vakantie te vieren. Gelukkig is dat mogelijk. Bij meer dan tien Nederlandse kustplaatsen staan namelijk strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes op het strand. Het is een feest om daar te bivakkeren!
Adriaan van Dis
In Bergen aan Zee is overigens wel een bekende Nederlander geboren; Adriaan van Dis, beroemd auteur, journalist en televisiepresentator. De ouders van Adriaan van Dis hadden elkaar in Nederlands-Indië leren kennen. Zijn vader was Victor Justis Mulder en zijn moeder was Maria van Dis. Veel oud-Indiëgangers woonden in Bergen aan Zee. Adriaan van Dis groeide in Bergen aan Zee zelfs op in een huis dat door vier repatriantenfamilies werd gedeeld!
Bergense School
Naast Youp van ’t Hek en Adriaan van Dis hebben nog veel meer kunstenaars een connectie met Bergen aan Zee en met Bergen. Bergen heeft zich door de jaren heen zelfs ontwikkeld tot een echte kunstenaarskolonie. Het plaatsje heeft een magneetwerking op kunstenaars vanuit allerlei disciplines. Tussen de jaren 1915 en 1925 is er zich zelfs in Bergen een unieke kunststroming ontstaan; de zogenaamde Bergense School. De twee belangrijkste vertegenwoordigers van de Bergense School zijn Charley Toorop en John Rädecker.
De Bergense School is een unieke kunststroom met typische kenmerken zoals diens expressionistische stijl met kubische invloeden, zware aanzetten en donkere tinten. Bovendien hadden de vertegenwoordigers van de Bergense School een grote voorkeur voor het stilleven, landschappen en de menselijke figuur. Het Nederlands Expressionisme vloeide uiteindelijk voort uit de Bergense School. Else Berg, Gerrit van Blaaderen, Kees Boendermaker, Arnout Colnot, Edgar Fernhout, Leo Gestel, Adriaan Lubbers, Jan van Herwijnen, Fokke Kamstra, Germ de Jong, Kees Maks, Kaspee Niehaus, Dirk Vis en Jaap Sax zijn kunstenaars die allemaal tot de Bergense School gerekend kunnen worden.