Youp van ’t Hek tweede thuis in Bergen aan Zee!

Youp van ’t Hek is ongetwijfeld de beroemdste inwoner van Bergen aan Zee. Youp van ’t Hek gaat vaak naar het fraaie badplaatsje om er te genieten van het kustlandschap, nieuwe ideeën op te doen en om te schrijven. Het grootste deel van zijn tijd woont hij echter niet in Bergen aan Zee, maar in Amsterdam. Bovendien werd Youp van ’t Hek niet geboren in Bergen aan Zee of Amsterdam, maar in Naarden.

Strandhuisjes

Als Youp van ’t Hek in Bergen aan Zee is, vertoeft hij in zijn eigen huisje. Maar het liefst zou hij op het strandwillen overnachten in een strandhuisje. In de buurt van Bergen aan Zee kun je tal van strandhuisjes huren!

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is een bekende Nederlander die wél daadwerkelijk is geboren in Bergen aan Zee. Adriaan van Dis is een bekend auteur, televisiepresentator en journalist. De vader en moeder van Adriaan van Dis leerden elkaar kennen in Nederlands-Indië. Victor Justis Mulder was de naam van de vader van Adriaan van Dis en Maria van Dis was de naam van de moeder van Adriaan van Dis. Na de oorlog woonden veel oud-Indiëgangers in Bergen aan Zee. In Bergen aan Zee stond een huis waar maar liefst vier repatriantenfamilies woonden. In dit huis groeide Adriaan van Dis op.

Bergense School

Youp van ’t Hek en Adriaan van Dis zijn niet de twee enige kunstenaars die een connectie met Bergen aan Zee hebben. Door de jaren heen heeft Bergen (aan Zee) zich zelfs ontwikkeld tot een echte kolonie van kunstenaars. Bergen werkt als een magneet op kunstenaars uit alle mogelijke vakgebieden; schilderkunst, beeldhouwerij, et cetera. In Bergen is er tussen de jaren 1915 en 1925 zelfs een unieke kunststroming ontstaan, de zogenaamde Bergense School. De Bergense School kent vele vertegenwoordigers waarvan Charley Toorop en John Rädecker de twee belangrijkste zijn.

Nederlands Expressionisme

De Bergense School heeft zich ontwikkeld als een unieke kunststroom die zich duidelijk onderscheidt van andere kunststromen. De Bergense School kenmerkt zich onder andere door diens expressionistische stijl met kubische invloeden, donkere tinten en zware aanzetten. Ook het stilleven, de menselijke figuur en landschappen zijn thema’s die veel terugkomen in de Bergense School. De Bergense School leidde uiteindelijk het Nederlands Expressionisme in.

Else Berg, Gerrit van Blaaderen, Kees Boendermaker, Arnout Colnot, Edgar Fernhout, Leo Gestel, Adriaan Lubbers, Jan van Herwijnen, Fokke Kamstra, Germ de Jong, Kees Maks, Kaspee Niehaus, Dirk Vis en Jaap Sax zijn kunstenaars die werk hebben geproduceerd dat allemaal tot de Bergense School gerekend kan worden.