header image
 

Abdij van Egmond

Op een kleine 12 kilometer afstand ten zuiden van Bergen aan Zee ligt het mooie plaatsje Egmond-Binnen. In Egmond-Binnen is de oudste abdij van Nederland te bezoeken; de Abdij van Egmond. Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee vormen samen de zogenaamde Egmonden. De Egmonden liggen onderling op steenworp afstand. Graaf Dirk I van Holland stichtte aan het begin van de 10de eeuw de Abdij van Egmond (Sint-Adelbertabdij). De Abdij van Egmond is daarmee, zoals boven reeds vermeld, de oudste abdij van Nederland. Monniken uit Gent toogden rond 950 naar de Abdij van Egmond om Gods lof te zingen.

 

kaarsenmaken door de monikken van egmond

 

De middeleeuwse periode van de Abdij van Egmond kwam abrupt tot een einde in 1573, in dat jaar werd de abdij namelijk door de Geuzen in brand gestoken. Nog eeuwenlang sierden de ruïnes van de Abdijkerk en de ernaast gelegen Buurkerk, de velden rondom Egmond op. De laatste overblijfselen van de Abdij van Egmond werden in 1800 opgeruimd.

Kaarsen

Aan het begin van de 20ste eeuw werd het klooster echter weer herbouwd. Vanaf 23 augustus 1935 gingen Oosterhoutse monniken de Priorij van Sint-Adelbertha weer bevolken. De verheffing tot abdij volgde 15 jaar later. Dat was de tijd dat de gebouwen flink uitgebreid waren. In 1945 begon men in het klooster met het op een ambachtelijke manier vervaardigen van kerkkaarsen, dat was voor de monniken een aardige manier om geld te verdienen. Heden ten dage is het kaarsenassortiment verder opgeschaald en zijn er kaarsen te verkrijgen voor iedere gelegenheid. De Abdij van Egmond herbergt ook een pottenbakkersatelier oftewel keramiekfabriek.