header image
 

Alkmaar

Op 12 kilometer afstand ten zuidoosten van Bergen aan Zee ligt de stad Alkmaar. In deze grote Noord-Hollandse stad wonen nog net geen honderdduizend mensen. Het is zeer de moeite waard om Alkmaar te bezoeken. Zo moet je natuurlijk één keer in je leven de wereldberoemde kaasmarkt van Alkmaar hebben bezocht. Het is een groot feest om dat een keertje te hebben meegemaakt! Maar Alkmaar heeft daarnaast nog veel meer te bieden zoals het Beatlesmuseum, Nationaal Biermuseum de Boom, Stedelijk Museum Alkmaar en het Hollands Kaasmuseum.

 

De wereldberoemde kaasmarkt van Alkmaar

 

Alkmaar heeft een boeiende, lange geschiedenis. Het jaar 1254 was het jaar dat er stadsrechten aan Alkmaar werden verleend. Dat was een belangrijke gebeurtenis, omdat er vanaf dat moment heel veel meer mogelijk werd in Alkmaar. Doordat Alkmaar zo oud is, zijn er veel mooie monumentale panden in de nationale kaasstad van Nederland te bekijken. Iedereen die van winkelen houdt, is in Alkmaar ook op het juiste adres. In de stad zijn veel verschillende soorten winkels te bezoeken. Daarnaast kun je in Alkmaar ook heerlijk stappen en lekker eten.

Kaasmarkt

De Alkmaarder kaasmarkt wordt in het seizoen, dat van april tot september loopt, iedere vrijdagochtend georganiseerd tussen 10.00 en 12.00 uur. Het is een enorm populaire gebeurtenis die door het jaar heen honderdduizenden belangstellenden trekt; uit binnen- en buitenland. Het is daarom dat de uitleg op de kaasmarkt in maar liefst vijf verschillende talen wordt verzorgd; Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans. Gedurende de kaasmarkt wordt er gewerkt met vier verschillende ploegen. Zij zorgen voor de aan- en afvoer van de Goudse kazen. De kaasmarkt van Alkmaar vindt plaats in het centrum van de stad op het Waagplein.