header image
 

Alkmaardermeer

Op 25 kilometer afstand ten zuidoosten van Bergen aan Zee bevindt zich het Alkmaardermeer. Het Alkmaardermeer werd vroeger het Langemeer of Lange Meer genoemd. Het Alkmaardermeer ressorteert onder de gemeente Castricum en grenst aan het dorpje Akersloot.

 

Kitesurfe op het Almaardermeer

 

Het Alkmaardermeer maakt samen met het Uitgeestermeer onderdeel uit van het Alkmaarder en Uitgeestermeer. Het Alkmaardermeer heeft een groot wateroppervlakte en is daarmee een belangrijk meer als het gaat om de Noord-Hollandse waterhuishouding.

Watersporten

Het Alkmaardermeer heeft zijn naam te danken aan het feit dat het meer onder de rook van Alkmaar ligt. Het Alkmaardermeer is bovendien onderdeel van een belangrijke vaarroute. Het meer is een waar mekka voor mensen die van watersporten houden zoals windsurfen, kitesurfen en waterskiën. Het Alkmaardermeer is uiteraard ook een geweldige plek om te zeilen. Op het meer worden dan ook heel veel zeilwedstrijden georganiseerd. Langs het meer zijn derhalve verschillende jachthavens aanwezig.

Pontjesroute

In de zomer is het supergezellig in en rondom het Alkmaardermeer. Op de plas zijn dan heel veel plezierbootjes aanwezig. Aan de oevers van het Alkmaardermeer zijn veel goede faciliteiten aanwezig waardoor het een heel prettige omgeving is om zorgeloos te recreëren. Het is ook erg leuk om rond het meer te gaan lopen of te fietsen. Er zijn verschillende wandel- en fietspaden langs het Alkmaardermeer aangelegd. Zo kun je bijvoorbeeld de Pontjesroute fietsen. Deze fietstocht leidt langs vijf verschillende pontjes. Ook voor de professionele binnenvaart is het Alkmaardermeer een belangrijk meer. Binnenvaartschepen die naar Alkmaar of Den Helder willen varen, maken gebruik van het Alkmaardermeer als zij uit de Zaanstreek komen.