Broek in Waterland ligt op 54 kilometer afstand ten zuidoosten van Bergen aan Zee. Het is zeer de moeite waard om het pittoreske plaatsje en diens waterrijke omgeving te bezoeken. Wellicht op een dag dat het geen strandweer is in Bergen aan Zee. Broek in Waterland ressorteert onder de gemeente Waterland en telt meer dan duizend inwoners. Broek in Waterland was tot 1991 een zelfstandige gemeente en bestond uit de woonkernen Zuiderwoude en Uitdam. Sinds 1971 heeft Broek en Waterland een beschermd dorpsgezicht.
Heel veel huizen in Broek in Waterland zijn van hout gemaakt en hebben een zogenaamde ceremoniële voordeur. Dat veel huizen in Broek in Waterland van hout zijn gemaakt heeft te maken met het feit dat de ondergrond slap is. De huisjes zijn vaak geschilderd in fraaie pastelkleuren en zijn in het bezit van een zogenoemde deurkalf. Dit type huizen werd vroeger in Broek en Waterland gebruikt bij begrafenissen en bruiloften.
Napoleon
De beroemde 16de eeuwse architect Hendrick de Keyser heeft één van de huizen getekend die in Broek in Waterland is gebouwd. De Keyser werd geboren in Utrecht en stierf in Amsterdam. De beroemde bouwmeester en kunstschilder Thomas de Keyser is een zoon van Hendrick de Keyser. Broek in Waterland is een prachtig Anton Pieck-achtig dorpje en heeft in de loop van de tijd verschillende beroemde bezoekers over de vloer gehad. Zo kwam in 1781 Keizer Jozef (de tweede) op de koffie. 30 jaar later was het de beurt aan Napoleon Bonaparte om een bezoek te brengen aan Broek in Waterland. Broek in Waterland is gezegend met heel veel monumentale panden. De hervormde Sint-Nicolaaskerk uit de 14de eeuw is het oudste gebouw van Broek in Waterland.