header image
 

Buitencentr. Schoorlse Duinen

Aan de rand van de Schoorlse Duinen ligt het zogenaamde Buitencentrum Schoorlse Duinen. Vanaf dit indrukwekkende bezoekerscentrum starten verschillende wandel- en fietsroutes door het gebied. In het Buitencentrum Schoorlse Duinen is heel veel informatie te vinden over de Schoorlse Duinen, daarnaast zijn er heel veel leuke activiteiten te ontplooien.

 

De Schoolse Duinen zijn prachtig in Bergen aan Zee

 

In het Buitencentrum Schoorlse Duinen is ook een winkeltje aanwezig waar je spulletjes kunt kopen die goed van pas kunnen komen als je de natuur intrekt. Hierbij moet je dan denken aan verrekijkers, vogelgidsen en natuurboeken. Het Buitencentrum Schoorlse Duinen is iedere dag van de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Breedste duinstrook van Nederland

De Schoorsle Duinen zijn met een breedte van 5 kilometer de breedste duinen van Nederland. Bovendien kent het gebied ook de hoogste duinen van ons land. Een echt uniek landschap dus. 100 jaar geleden was het gebied nog één grote zandbak. Heden ten dage is dat wel een ander verhaal. Nu leven er veel planten en dieren in de Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen zijn met name voor vogels een waar eldorado, zo broeden er tientallen soorten gevleugelde vrienden.

De Kerf

De Schoorsle Duinen zijn bovendien doorkliefd met meer dan 60 kilometer wandelpaden. Wandelpaden die je naar de hoogste duinen en de oudste bossen voeren. Eén van de meest bijzondere plekken van de Schoorlse Duinen is De Kerf. De Kerf is een aangelegde onderbreking van de duinen. Op deze manier heeft het Noordzeewater vrije doorgang door de eerste rij duinen en kan bij hoogwater zout zeewater het duinengebied binnenstromen. Op deze manier is er een unieke vegetatie ontstaan met verschillende unieke plantensoorten.