header image
 

Heiloo

Op 13 kilometer afstand ten zuidoosten van Bergen aan Zee ligt het plaatsje Heiloo. Heiloo is een leuk dorp om te bezoeken. Zo kun je in Heiloo een museum over de psychiatrie bezoeken. Dit museum bevindt zich op het terrein van psychiatrisch centrum Willibrord (GGZ Noord-Holland-Noord). In Heiloo worden ook veel popconcerten gegeven. Deze vinden plaats in jongerencentrum Buk Buk.

 

Heiloo Bergen aan Zee

 

Landgoed Nijenburg

Liefhebbers van historische bouwsels komen helemaal aan hun trekken in Heiloo. Er bevindt zich namelijk een heel mooi landgoed op de grens tussen Alkmaar en Heiloo. Een landgoed met de naam Landgoed Nijenburg. Landgoed Nijenburg heeft een lange historie en stamt uit de 18de eeuw. Landgoed Nijenburg is heden ten dage een zeer aantrekkelijk natuurgebied waar het aangenaam vertoeven is. De ondergrond van het landgoed is heel bijzonder. Op sommige plekken is de grond heel voedselrijk en bestaat uit zand-, klei-, en veengronden, om een stukje verderop heel schraal te zijn en bestaat dan uit een zogenaamde strandwal. Het is leuk om een wandeling te maken over het landgoed.

Het was Jan van Egmond van de Nijenburgh die in 1705 begon met de bouw van een buitenplaats. Helemaal in het begin was het een huis dat bestond uit geblokte hoeklissen en rode bakstenen. Dit alles volgens de Hollands classicistische stijl. Wat verder heel bijzonder aan het landhuis is, is diens koetshuis. Dit koetshuis is nog geheel in de originele staat en is voor Nederlandse begrippen zeer uniek. Landgoed Nijenburg was tot in de twintigste eeuw in het bezit van de familie Van Foreest, de nazaten van de familie Van Egmond van de Nijenburgh. Zij verkochten op een bepaald moment het landgoed aan de Vereniging Natuurmonumenten. De Vereniging Natuurmonumenten droeg in 2004 de gebouwen van he landgoed over aan Vereniging Hendrick de Keyser.