In tegenstelling tot Bergen aan Zee is Egmond aan Zee een voormalig vissersdorp. Egmond aan Zee ligt overigens op steenworp afstand van Bergen aan Zee. De visserij heeft Egmond aan Zee vroeger heel veel welvaart gebracht, maar het zware werk op de Noordzee heeft ook een donkere kant. Het kan bij tijd en wijle namelijk zeer gevaarlijk zijn op zee.
Zeemijnen
Op de Noordzee kan het echt spoken; metershoge golven, verraderlijke stromingen en harde winden maken het de zeemannen niet gemakkelijk om hun werk uit te oefenen. Als je naar de laatste eeuwen kijkt, zijn er dan ook veel vissers (vaders en zonen) uit Egmond aan Zee verdronken tijdens hun visserij-werkzaamheden op de Noordzee, met als triest dieptepunt de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de Noordzee vol met zeemijnen en was het dus levensgevaarlijk om op zee te gaan vissen. Maar liefst vijfennegentig zeelieden uit Egmond aan Zee lieten gedurende die periode dan ook het leven.
Monumenten
Ieder jaar worden de vissers uit Egmond aan Zee die verdronken zijn herdacht bij het vissersmonument dat het dorp rijk is. Sinds 2015 is daar nog een extra monument bijgekomen die de nabestaanden en vissers-vrouw-weduwen herdenkt. Als symbool van de vissersvrouwen die hun man verloren, staat Het Derper Vraauwtje. Van Het Derper Vraauwtje is een bronsen beeld gemaakt. Zij staat dus symbool voor alle weduwen uit de tijd dat Egmond aan Zee nog een vissersdorpje was. Het bronsen beeld van Het Derper Vraauwtje is te bekijken op het voetpad voor de Vureboetsduin, boven de oude Wagenwerf. Dat is een plek waar je een fantastisch uitzicht heb over de Noordzee en waar ook veel nabestaanden die hun geliefden op zee verloren, vaak naartoe kwamen.