header image
 

Het Klimduin

In het centrum van het kustplaatsje Schoorl (gemeente Bergen) ligt een 51 meter hoge duin; Het Klimduin. Deze prachtige duin sluit aan op een zeer uitgebreid natuurgebied. Het Klimduin is niet de hoogste duin van Nederland. De hoogste duin van Nederland is 54 meter hoog en bevindt zich overigens óók in Schoorl. Schoorl ligt op steenworp afstand van Bergen aan Zee.

 

Het Klimduin Bergen aan Zee

 

Terwijl ouders of grootouders rustig op een terrasje van het Roode Leeuwenplein toekijken, kunnen hun kinderen of kleinkinderen zich prima vermaken op Het Klimduin. Aan de voet van Het Klimduin ligt namelijk het Roode Leeuwenplein. Voor (kleine) kinderen is Het Klimduin een waar mekka; ze kunnen er kuilen graven, schatgraven, zandkastelen boetseren, zich van boven naar beneden laten rollen, et cetera. Het is niet voor niets dat Het Klimduin één van de populairste Noord-Hollandse attracties is, die jaarlijks veel toeristen en andere belangstellenden naar zich toe weet te lokken.

Meidenmarkt

Het Klimduin in Schoorl staat ieder jaar op Tweede Pinksterdag volop in de schijnwerpers. Een jaarlijkse happening die zelfs teruggaat tot het jaar 1573. In die tijd klommen de vrouwen van Schoorl hoog op Het Klimduin voor de beste plaatsen om op die manier mannen te kunnen keuren die beneden aan de duin liepen, de zogenaamde Meidenmarkt. Door de eeuwen heen is deze traditie voortgezet, dus nu al meer dan 400 jaar lang. Uniek in Nederland! Het razend populaire tv-programma ‘Boer zoekt Vrouw’ is eigenlijk de meest moderne versie van de Meidenmarkt van Schoorl!

Heden ten dage is de Schoorlse Meidenmarkt vooral een gezellig feestje voor de jeugd die dan ook met grote getale komt opdagen uit de wijde omgeving. De jongens en meiden drinken lekker biertjes onderwijl ze met elkaar aan het flirten zijn en op de versiertoer. Aan het begin van de dag worden tientallen kratjes bier de duin opgesleept. Meegenomen autobanden fungeren daarbij als stoeltjes en tafeltjes, een prachtig gezicht om te zien.

Het maken van kampvuurtjes op Het Klimduin tijdens de Meidenmarkt was vroeger toegestaan, maar tegenwoordig verboden. Dit om bosbranden te voorkomen. In het voorjaar van 2010 ging het namelijk vreselijk mis. Dagenlang woedde er toen een grote brand in het duingebied tussen Bergen aan Zee, Bergen en Schoorl. Uiteindelijk bedroeg de financiële schade van deze immense bos- en duinbrand meer dan 2,5 miljoen euro, naast het verlies van talloze dieren- en plantenlevens. Voor iedereen die op Tweede Pinksterdag in Bergen aan Zee vertoeft, is het meer dan de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Meidenmarkt op Het Klimduin in het centrum van Schoorl.

Breedste duingebied van Nederland

Het Klimduin is één van de pareltjes van de Schoorlse Duinen, een natuurgebied dat in talloze opzichten uniek is te noemen. Naast het feit dat het gebied de hoogste duinen van Nederland heeft, is het ook het breedste duingebied van ons land. Meer dan twee miljoen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de Schoorlse Duinen. Naast duinen bestaan de Schoorlse Duinen ook uit naaldbossen, loofbossen, heide en het Noordzeestrand. De noordelijke grens wordt gevormd door de Hondsbossche zeewering, de zuidelijke grens door het PWN-gebied en de Noordzee begrenst het westen van het gebied.

Wandelaars komen volop aan hun trekken in de Schoorlse Duinen, er ligt voor maar liefst 60 kilometer aan wandelpaden. Door de talloze verharde fietspaden zijn er ook voor fietsers volop mogelijkheden in het natuurgebied. Het is overigens alleen maar mogelijk om de badplaats Schoorl aan Zee te voet of met een fiets te bereiken, het is onmogelijk om er met een auto te komen. Schoorl aan Zee ligt aan de rand van de Schoorlse Duinen.