header image
 

Het Zeehuis

Het Zeehuis aan de Verspyckweg 5 in Bergen aan Zee dateert uit 1908 en heeft de status van rijksmonument. Het Zeehuis is een prachtig monumentaal gebouw dat in opdracht van het Burgerweeshuis te Amsterdam werd gebouwd om te dienen als herstellingsoord voor kinderen. Het Zeehuis ligt op een afstand van slechts 500 meter van het Noordzeestrand.

 

Het Zeehuis Bergen aan Zee

 

Middels Het Zeehuis konden Amsterdamse weesjes enige tijd genieten van de Noordzee, de bossen en de duinen. Daarna heeft Het Zeehuis heel veel jaren dienst gedaan als kinderkolonie van het zogenaamde ‘Centraal Genootschap’. Ook tijdens deze periode droeg het pand de naam Het Zeehuis. Het Zeehuis werd ontworpen door Piet Heyn, een Nederlandse architect die leefde van 1857 tot 1929. In de loop van de jaren kwamen er naast Het Zeehuis meer gebouwen die een soortgelijke bestemming hadden.

Het Zeehuis werd in 1959 aangekocht door de Stichting Natuurvriendenhuizen en Kampeerterreinen. Deze stichting heropende Het Zeehuis in 1961 als vakantieverblijf. Heden ten dage maakt het Zeehuis onderdeel uit van het Nivon. Het Nivon staat voor: Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk. Het Zeehuis telt nu vierentachtig bedden, twee conferentiezalen en twee goed geoutilleerde keukens.

Het Zeehuis is daarnaast ook het vertrekpunt van het zogenaamde Trekvogelpad. Het Trekvogelspad oftewel LAW2 is een langeafstandswandelpad (LAW) dat in 1999 is ontstaan. Het is een samenvoeging van het Waterlandpad, het Heuvelrugpad en het Gelrepad. Het Trekvogelspad werd opgericht ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Vogelbescherming Nederland. De totale lengte van het Trekvogelpad is 398 kilometer en voert van Bergen aan Zee naar Usselo.