header image
 

Kasteel Egmond

Als je vanuit Bergen aan Zee een klein stukje zuidelijk reist, kom je terecht in de zogenaamde Egmonden. De Egmonden bestaan uit drie plaatsjes: Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Deze plaatsjes ressorteren allemaal onder de gemeente Bergen.

 

Kasteel Egmond Bergen aan Zee

 

Egmond aan den Hoef is een interessante plaats om te bezoeken als je liefhebber bent van kastelen. Beter gezegd, de restanten van kastelen. In Egmond aan den Hoef stond namelijk ooit Kasteel Egmond oftewel Slot op den Hoef. Tegenwoordig is alleen nog maar de ruïne van het kasteel te bezichtigen. Doordat men in de jaren vijftig van de vorige eeuw de fundamenten van het kasteel heeft blootgelegd, kun je heden ten dage een goed beeld krijgen hoe het oorspronkelijke kasteel er ongeveer moet hebben uitgezien. Als je bij de ruïne van het kasteel bent, kun je middels door de daar aanwezige informatieborden heel veel te weten over de geschiedenis van Slot op den Hoef.

Kasteel Egmond heeft in de loop van de tijd heel veel verschillende bewoners gekend. Eén van de meest vooraanstaande bewoners van Kasteel Egmond was Lamoraal van Egmond, graaf van Egmond. Met Lamoraal van Egmond liep het helaas niet goed af. Doordat hij geen afstand had genomen van zijn Katholieke geloof én van de Spaanse bezetters, werd hij uiteindelijk in 1568 in Brussel onthoofd.

Iedereen die een bezoekje wilt brengen aan de ruïne van Kasteel Egmond moet naar de noordkant van Egmond aan den Hoef togen. Ten oosten van de oude kerk doemen dan de restanten van het kasteel op. Een aanrader!