header image
 

Museum Kranenburgh

Het is zeer de moeite waard om tijdens de vakantie in Bergen aan Zee een bezoek te brengen aan Museum Kranenburgh. Museum Kranenburgh is een museum voor beeldende kunst in het kunstenaarsdorp Bergen, op steenworp afstand van Bergen aan Zee. Het museum is gevestigd in het Huis Kranenburgh. Het Huis Kranenburgh is een neo-classicistische villa die dateert uit 1882. Het Huis Kranenburgh fungeerde lange tijd als woonhuis voor het burgemeestersechtpaar van Reenen.

 

Museum Kranenburgh bergen aan zee

 

De vaste collectie van het museum laat werk (schilderijen en grafische kunst) zien van kunstenaars die behoren tot de zogenaamde Bergense School. Rondom het Museum Kranenburgh is een beeldentuin die vrijelijk voor publiek toegankelijk is. In de beeldentuin van Museum Kranenburgh is onder andere werk te bezichtigen van Jan Toorlop, Jan Willem Rädedecker en Lucebert. Op initiatief van de drie Bergense kunstenaars Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex werd op 29 april 1993 Museum Kranenburg officieel geopend. Museum Kranenburg is fraai in de bossen en duinen gesitueerd op de uitvalweg naar Bergen aan Zee. Het Noordzeestrand is derhalve op loopafstand van het museum. Het Museum Kranenburgh heeft een vloeroppervlakte van 2.500 m2, waarvan een deel ondergronds is. Kees Wieringa is de huidige directeur van Museum Kranenburg. Wieringa is een pianist en componist.

Collecties

Museum Kranenburg is niet alleen een museum dat voor publiek toegankelijk is, het is ook een plek waar verschillende collecties worden gehouden en onderhouden. Het gaat hier om vier verschillende collecties. Dit zijn de collectie van de Bergense School en tijdgenoten, de collectie van de gemeente Bergen, de collectie van het Noord-Hollands Kunstcentrum (NHKC) en de collectie van het Sterkenhuis.

Bergense School

Bergen heeft door de tijd heen altijd veel kunstenaars aangetrokken en staat derhalve bekend als een kunstenaarskolonie. Charley Toorop en John Rädecker zijn de twee belangrijkste vertegenwoordigers van de Bergense School, een stroming in de vaderlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925. De Bergense School onderscheidt zich van andere stromingen door haar expressionistische stijl met kubische invloeden, zware aanzetten en donkere tinten. Het stilleven, de menselijke figuur en landschappen genoten de voorkeur van de schilders van de Bergense School. De Bergense School is feitelijk de voorloper van het Nederlandse Expressionisme. Else Berg, Gerrit van Blaaderen, Kees Boendermaker, Arnout Colnot, Edgar Fernhout, Leo Gestel, Adriaan Lubbers, Jan van Herwijnen, Fokke Kamstra, Germ de Jong, Kees Maks, Kaspee Niehaus, Dirk Vis en Jaap Sax zijn voorbeelden van kunstenaars die gerekend worden tot de Bergense School.

Café en winkel

Museum Kranenburgh is in bezit van een gezellig café en een knus museumwinkeltje. In het café kun je genieten van verse koffie en lekkere broodjes. Als het mooi weer is, gaat het terras open en heb je fraai uitzicht op de beeldentuin terwijl je een verfrissend drankje tot je neemt. In het museumwinkeltje kun je souvenirs en geschenken aanschaffen. Bovendien zijn daar kunstwerken te koop en is er een kunstuitleen gevestigd.

Lijst van beelden in de gemeente Bergen

In de gemeente Bergen staan heel veel fraaie beelden: Vissersmonument, Marie van Reenen-Völter, Jan Toorop, Vreugde om het ontluiken der natuur, Spelend kind, Jonas en de walvis, Adriaan Roland Holst, Jan van Scorel, Jeruzalemvaarders, Herman Gorter, De Strandvonder (Simon Gutker), De Surfer, Lamoraal van Egmont, Schaap Veronica (eerbetoon aan Wim Bijmoer), Jacob ‘Jaepie-Jaepie’ Glas, Victor Westhoff, Reddingsboot, Lucebert, Kloostergang en George Hitchcock.

Lijst van rijksmonumenten in Bergen

In Bergen zijn heel veel rijksmonumenten: Vlerken, Meerhoek, Villa, Brug, De Ark, Beek en Bosch, Meerlhuis, Gemetselde boogbrug, Mezennest, Dubbelvilla, De Bark, Boschkant, De Hut, ’t Oude Hof: hoofdgebouw, ’t Oude Hof: historische tuin- en parkaanleg, ’t Oude Hof: toegangsbrug met hek, ’t Oude Hof: inrijpoort, ’t Oude Hof: moestuin met tuinmuur en kas, ’t Oude Hof: poort, ’t Oude Hof: tuinmanshuisje, ’t Oude Hof: boogbruggetje, ’t Oude Hof: het melkbruggetje, ’t Oude Hof: brug met sluisje, ’t Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal, ’t Oude Hof: boerderij/koetshuis, Westerwolde: westerwolde, Westerwolde: garage, behorende bij villa ‘Westerwolde’, Westerwolde: tuinhuisje, Kunstzaal, Woonhuis met erfafscheiding, Huize Kinheim, Duinvermaak, Dokterswoning met erfafscheiding, Busgarage Schalkwijk, Winkelwoonhuis, De Zuilenhof, Het huis met de pilaren, De Reigertoren, Van Reemenschool, Vincent, Voormalig atelierwoning, Huize Kranenburg, Villa met erfafscheiding, Oude Raedhuis, Dorpshuis, Bijgebouw, Omgracht terrein met enige oude brugbogen, Pand onder zadeldak, Damlandermolen, Pand met trapgevel, Ruïnekerk, Toren van de Ruïnekerk, Pand met klokgevel, Stolphoeve, Philisteine Molen en Stolpboerderij onder hoogopgaand rieten stolpdak, deels met pannen voet.

Adres Museum Kranenburgh

Hoflaan 26
1861 CR Bergen

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag: 11.00 -17.00 uur

Toegankelijkheid

Museum Kranenburgh is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Aantal bezoekers per jaar

30.000