header image
 

Museum P.H. de Zeevaarder

Als je in Bergen aan Zee op vakantie bent en je hebt zin om een museum te gaan bezoeken, is het een goed idee om naar Egmond aan Zee te togen. In deze voormalige vissersplaats is het zogenaamde Museum Prins Hendrik de Zeevaarder oftewel Scheepvaartmuseum Prins Hendrik de Zeevaarder gevestigd. Prins Willem-Alexander, toen nog prins, opende in 1994 de deuren van dit unieke museum. Het is zeer de moeite waard om een bezoek aan dit museum te brengen.

 

Museum Prins Hendrik de Zeevaarder Egmond aan Zee

 

Prins Hendrik van Oranje-Nassau stichtte in 1874 in Egmond aan Zee een tehuis voor oud-zeevarenden. Dit werd de Prins Hendrik Stichting genoemd. Prins Hendrik van Oranje-Nassau was de broer van koning Willem III én de derde zoon van koning Willem II en Anna Paulowna. Uiteindelijk werd Prins Hendrik van Oranje-Nassau de beschermheer van de Prins Hendrik Stichting.

Prins Hendrik van Oranje-Nassau kon terugblikken op een lange maritieme carrière, hetgeen hem de bijnaam de zeevaarder opleverde. Opmerkelijk genoeg was Prins Hendrik van Oranje-Nassau het enige lid van Oranje dat Nederlands-Indië heeft bezocht. Nederlands-Indië is het huidige Indonesië. Prins Hendrik van Oranje-Nassau bleef uiteindelijk 7 maanden in Nederlands-Indië.

In het scheepvaartmuseum Prins Hendrik zijn meer dan tachtig zeemansmodellen te bewonderen. Hierbij moet je denken aan klippers, fregatten, barken en andere scheepstypen. Het bijzondere is dat deze zeemansmodellen allemaal zijn gemaakt zonder gebruik te maken van hightech gereedschappen en bouwtekeningen. Voor het leeuwendeel zijn ze dus uit het blote hoofd gemaakt. Het is wel aardig om daar bij stil te staan als je naar de modellen aan het kijken bent.