Nederland telt een vijftigtal kustplaatsjes die allemaal een eigen geschiedenis hebben. Eén van die badplaatsjes is Egmond aan Zee. Egmond aan Zee ligt niet ver van Bergen aan Zee af. Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Egmond aan Zee kunnen naar dit voormalige vissersplaatsje togen en een bezoek brengen aan het Museum van Egmond.
Tegenwoordig behoort Egmond aan Zee tot de gemeente Bergen. Dat geldt uiteraard ook voor Bergen aan Zee. Nog niet zo heel erg lang geleden bestond de gemeente Egmond. De gemeente Egmond omvatte drie woonkernen: Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en Egmond-Binnen. Vanzelfsprekend bestaan deze dorpjes nog steeds. Lokaal spreekt men van de Egmonden.
Abdij van Egmond
In de Egmonden zijn heel veel interessante dingen te bezoeken en beleven zoals de Abdij van Egmond, het adellijk geslacht Huis van Egmont, de slotruïne, het slotkapel, de koloniehuizen, het oude vissersdorp, het zeedorpenlandschap in de duinen, het duinlandschap, de badplaats, de Vuurtoren J.C.J. van Speijk, de halve marathon van Egmond en de mountainbiketocht Egmond-pier-Egmond.
Herkomst van de naam Egmond
Als je kijkt naar de naam Egmond zijn er verschillende ideeën over hoe die naam is ontstaan. Sommigen denken dat het een verwijzing is naar de monding van het beekje Egg of Egge dat in een ver verleden in de Noordzee spoelde op de plek van de Egmonden. Er zijn ook mensen die denken dat het te maken heeft met het adellijk geslacht Huis van Egmont. Een andere stroming denkt dat te maken heeft met de persoonsnamen Egge of Egmund.
Bleekneusjes
In het verleden trokken veel zogenaamde bleekneusjes naar de Egmonden. Hiermee worden stadskinderen bedoeld die naar de Noordzeekust trokken om diens gezonde lucht waardoor ze een beetje konden aansterken.