header image
 

Park Meerwijk

In Bergen is een prachtig villapark te bezoeken: Park Meerwijk. De Amsterdamse tegelhandelaar Arnold Heystee nam gedurende de moeilijke jaren van de Eerste Wereldoorlog het initiatief tot de bouw van Park Meerwijk. Er werden vijf architecten aan het werk gezet om in totaal zeventien landhuizen te gaan bouwen op een perceel in Bergen. De aangewezen architecten waren Jan Frederik Staal, Margaret Staal-Kropholler, Cornelis Jouke Blaauw, Guillaume la Croix en Piet Kramer. Zij mochten zelf weten wat voor een huizen ze zouden gaan maken.

 

Park Meerwijk Bergen aan Zee

 

Uiteindelijk werden het twee driedelige villa’s, twee dubbele villa’s en zeven vrijstaande villa’s. Deze villa’s werden allemaal tussen 1917 en 1918 gebouwd en opgeleverd. Heystee had uiteindelijk maar één eis: dat bij het betegelen van de interieurs gebruik zou worden gemaakt van Heystee-tegels. De villa’s van Park Meerwijk zijn gebouwd in de zogenaamde stijl van de Amsterdamse School. Het leeuwendeel van de villa’s van Park Meerwijk is in het bezit van grote rieten kappen met golvende lijnen, bakstenen gevels en houten kozijnen.

De volgende villa’s zijn te bewonderen in Park Meerwijk: De Ark, De Bark, Bilbad, Elifaz en Zofar (Jan Frederik Staal), Meezennest, Beukenhoek en Meerlhuis (Margaret Staal-Kropholler), Meerhoek (heden ten dage De Ster), Boschkant en Beek & Bos (Cornelis Jouke Blaauw), dubbele villa 8, dubbele villa 9 (Guillaume la Croix), Tamelone, Mevene en Rogier en tuinhuis Tyltyl (heden ten dage De Hut).

Twee kampen

Toen de villa’s klaar waren, ontstonden er twee kampen. Er waren critici én mensen die de villa’s foeilelijk vonden en anderen daarentegen vonden het prachtige schepsels. Vandaag de dag heeft Park Meerwijk de status van beschermd dorpsgezicht. Daarnaast zijn ook de afzonderlijke bouwwerken (onder nadere drie bruggen) beschermd: dit zijn namelijk rijksmonumenten.