header image
 

Ronald Holsthuis

Bergen staat bekend als hét kunstenaarsdorp van Nederland. De schilderachtige omgeving zal hieraan een grote bijdrage hebben geleverd. In het Noord-Hollandse plaatsje zag zelfs de zogenaamde Bergense School het levenslicht, een schilderkunst die zich ontwikkelde tussen 1915 en 1925.

 

Ronald Holsthuis Bergen aan Zee

 

Roland Holst

Naast de schilderkunst is Bergen ook voor veel auteurs een inspirerend dorp gebleken. Eén van de beroemdste vaderlandse dichters die in Bergen heeft gewoond, was Adriaan Roland Holst (1888-1976). Holst wordt beschouwd als de Prins der Dichters. Midden in het centrum van Bergen is ook een koperen standbeeld van Holst te bewonderen. Holst heeft een omvangrijk oeuvre achtergelaten. Holst werd in Amsterdam geboren, groeide op in het Gooi en verhuisde uiteindelijk naar Bergen. Het bijzondere is dat zijn woonhuis nu beschikbaar is voor schrijvers, dichters en literaire vertalers om er te werken.

Toerbeurt

Het historische pand wordt om toerbeurt aangeboden voor een periode van één maand. Met andere woorden: ieder jaar verblijven er twaalf schrijvers, dichters of literaire vertalers in het Roland Holsthuis. Eén keer per jaar wordt er een open dag georganiseerd in het Roland Holsthuis. Dan is het voor het belangstellende publiek mogelijk om het schrijvershuis van binnen te bekijken. Op deze manier kunnen belangstellenden ook ervaren hoe inspiratievol het huis voor schrijvers, dichters en literaire vertalers is, die er nu aan het werk zijn. Vaak dragen de auteurs die op dat moment aan het werk zijn in het huis voor uit eigen werk gedurende de open dag. Het Roland Holsthuis bevindt zich aan de Nesdijk 7, te Bergen. De Nesdijk bevindt zich aan de zuidkant van het dorpje.