header image
 

Vuurtoren J.C.J. van Speijk

Veel mensen die op vakantie gaan in Bergen aan Zee, brengen gedurende hun verblijf in het Noord-Hollandse kustplaatsje ook een bezoek aan Egmond aan Zee. Egmond aan Zee is een voormalig vissersdorpje waar heel veel bijzondere dingen zijn te bekijken.

 

Vuurtoren J.C.J. van Speijk Egmond aan Zee

 

Eén van die dingen is een oude vuurtoren! Vuurtorens en mensen! Het leeuwendeel van de Nederlanders is dol vuurtorens. Naast het feit dat het hele mooie objecten zijn om te zien, dienen ze uiteraard ook een heel belangrijk doel. Ze moeten ervoor zorgen dat er op een veilige manier scheepvaart kan worden bedreven op zee. Uiteraard hebben de meeste zeeschepen tegenwoordig de allernieuwste navigatieapparatuur aan boord. Laat onverlet dat vuurtorens nog steeds niet zijn weg te denken voor de veiligheid.

Vuurtoren J.C.J. van Speijk

Als je een rondje zou maken langs de vaderlandse kust zul je uiteindelijk vijftien vuurtorens gaan tellen die nog steeds actief zijn. Zogezegd staat er ook een vuurtoren in Egmond aan Zee. Deze vuurtoren draagt de naam Vuurtoren J.C.J. van Speijk en is in velerlei opzichten heel erg uniek; het is namelijk van alle Nederlandse vuurtorens één van de oudste die nog steeds actief is. De Noordzee die vóór Egmond aan Zee ligt is immer verraderlijk geweest. Het is daarom dat er in 1823 werd besloten om er maar liefst twee vuurtorens te gaan bouwen. Het betrof hier een noordelijke toren en een zuidelijke toren. 1834 was het jaar dat de noordelijke toren een monument werd en de naam J.C.L. van Speijk kreeg. In 1891 kreeg de vuurtoren een draailicht. 1891 was ook het jaar dat de zuidelijke toren werd afgebroken.