header image
 

Winkel

Het Noord-Hollandse plaatsje Winkel is heel erg aantrekkelijk om te bezoeken. Het plaatsje ligt op een afstand van ongeveer 34 kilometer van Bergen aan Zee. Winkel is zelfs in het bezit van stadsrechten, ressorteert heden ten dage onder de gemeente Hollands Kroon en ligt in de regio West-Friesland. Tot het jaar 1970 was Winkel een eigen gemeente. In Winkel leven ruim 3.300 mensen. Samen met Nieuwe Niedorp vormt Winkel een zogenaamde dubbelkern.

 

 

De naam ‘winkel’ werpt de associatie op dat we hier te maken met een zaak waar spulletjes en goederen worden verkocht. Echter het heeft in deze context toch een andere betekenis. Hier betekent het namelijk ‘hoek’. Zoals je ook ziet bij het woord ‘winkelhaak’. Het plaatsje Winkel ligt aan een hoek van de Westfriese Omringdijk, aan dit feit heeft het ‘stadje’ naar alle waarschijnlijkheid diens naam te danken. In Winkel zijn sporen van heel vroege menselijke bewoning gevonden. Deze sporen gaan 4.000 jaar terug. Gedurende de middeleeuwen wordt er weer gebouwd in Winkel. Graaf Willem de Zesde van Holland gaf in 1415 de stadsrechten aan Winkel. Door deze stadsrechten werden de mogelijkheden in Winkel sterk vergroot.

Bloemencorso

In Winkel is het Regthuis te bewonderen. Dit monument dateert uit 1599 en fungeerde vroeger als raadhuis en waag. Het centrum van Winkel ligt feitelijk om het Regthuis heen. In Winkel is ook een fraaie kerk te aanschouwen; de hervormde Lucaskerk uit 1845. Het slaguurwerk dat in de Lucaskerk hangt, is met 650 jaar nog veel ouder. Winkel is vooral beroemd om diens jaarlijkse bloemencorso. Deze bloemencorso is te bezoeken op de vierde zondag van de maand september.