header image
 

Zee Aquarium Bergen aan Zee

Het Zee Aquarium Bergen aan Zee werd in 1956 officieel geopend. Het is het grootste aquarium van Nederland dat zonder subsidie draait. Het ligt in een prachtig duingebied, op steenworp afstand van de Noordzee. Het is een internationaal gerenommeerd aquarium met veel verschillende soorten zeebewoners uit alle wereldzeeën. Bovendien kun je in het Zee Aquarium Bergen aan Zee niet alleen naar de zeebewoners kijken, je mag sommige roggen ook aanraken.

 

Zee Aquarium Bergen aan Zee

 

Vierenveertig aquaria

Het Zee Aquarium Bergen aan Zee bevat maar liefst vierenveertig verschillende aquaria. Er zijn duizenden zeedieren te bewonderen die onderverdeeld zijn in tweehonderddertig soorten. Overal langs het parcours staan bankjes waar je heerlijk op je gemak alle prachtige kleuren van de zeebewoners tot je kan laten inwerken. De aquaria zijn van de vloer tot aan het plafond gebouwd, waardoor je het idee krijgt dat je er middenin staat. De aquaria zijn onderverdeeld in vier verschillende zones: koude zone, gematigde zone, tropische zone en het Amazonegebied. Er is ook prachtig koraal te spotten in de aquaria. Normaal liggen ze op je bordje; scholletjes, kabeljauwen en zeebaarzen, maar in het Zee Aquarium Bergen aan Zee in de gematigde zone zijn ze in levenden lijve te bewonderen. In de tropische zone is onder andere een bak waarin piranha’s leven!

Roggen aanraken

In het Zee Aquarium Bergen aan Zee is het mogelijk om roggen aan te raken. In de zogenaamde roggenbak (rotsbasin) mag je roggen aaien. De meeste vissoorten hebben een slijmerige huid, maar de huid van roggen én die van haaien voelt aan als schuurpapier. Een andere leuke attractie is een bakje met daarin zogenaamde knabbelvisjes. Je kunt je voeten erin steken en vervolgens laten verzorgen door de gararufa knabbelvisjes. De visjes verwijderen de dode huidcellen bij de mens. Er zijn verschillende wellnesscentra in Nederland die knabbelvisjes inzetten voor verschillende therapieën.

Potvis

In het Zee Aquarium Bergen aan Zee is ook een potvis te bewonderen. In 1998 spoelden er drie dode potvissen aan op verschillende Waddeneilanden. Eén van deze potvissen werd door de medewerkers van het Zee Aquarium Bergen aan Zee schoongemaakt en geprepareerd. Het skelet van de potvis is meer dan 14 meter lang. De potvis die in het Zee Aquarium Bergen aan Zee valt te bewonderen spoelde aan op het Waddeneiland Ameland. In de walviszaal valt heel veel over deze prachtige zeezoogdieren te leren. Bovendien wordt er de geschiedenis van het tragische einde van de Ameland-potvis verteld.

Schelpenverzameling

In het Zee Aquarium Bergen aan Zee is ook de grootste schelpenverzameling van Nederland te bewonderen. Er zijn meer dan zevenduizend schelpen te bezichtigen die uitgestald zijn in veertig vitrines. Daar zitten hele kleine schelpjes bij, maar ook hele grote. Zo is er de doopvontschelp te bewonderen. De doopvontschelpen kunnen gigantische afmetingen aannemen. Vroeger werden de doopvontschelpen gebruikt als doopvonten.

Adres 

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Van der Wijckplein 16
1865 AP Bergen aan Zee

Openingstijden

April t/m september: dagelijks: 10.00 -18.00 uur
Oktober t/m maart: dagelijks: 11.00-17.00 uur

Toegankelijkheid

Het Zee Aquarium Bergen aan Zee is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zelfs honden zijn van harte welkom in het Zee Aquarium Bergen aan Zee, mits aangelijnd.

Aantal bezoekers per jaar

100.000