Zonder files naar Bergen aan Zee!

Als de koperen ploert maximaal aan het bulderen is, wil men maar één ding; zo snel mogelijk naar de vaderlandse kust. Probleem is echter dat ons landje inmiddels meer dan zeventien miljoen zielen telt. Dus de wegen naar de kust zitten overvol op een zomerse dag. Maar er zijn uitzonderingen. De kustplaatsen van Noord-Holland zijn veel minder druk dan die van Zuid-Holland en Zeeland. Dus als je bijvoorbeeld naar Bergen aan Zee wil gaan, hoef je doorgaans niet in de file te staan. Bergen aan Zee! De pittoreske badplaats van de Noordzeekust. Een badplaats waar mooie vakantie-accommodaties te boeken zijn. Het is ook een plek waar boeiende insecten leven zoals de geelgerande tubebij.

Geelgerande tubebij

Het vrouwtje van de geelgerande tubebij heeft een vlak achterlijf. Het mannetje heeft een naar beneden gekromd achterlijf. De vliegperiode van de geelgerande tubebij loopt van eind mei tot augustus. De geelgerande tubebij is een echte cultuurvolger. Hij is constant op zoek naar habitats waar de perfecte nestgelegenheden zijn en waar de juiste drachtplanten aanwezig zijn. De geelgerande tubebij voedt zich in volkstuinen, parken en tuinen. 

De geelgerande tubebij is een echte nestparasiet. Voor de grote wolbij is hij de koekoeksbij. Maar er zijn nog meer bijensoorten die hij parasiteert. Dan moet je denken aan de gouden metselbij, de slangenkruidmetselbij en verschillende soorten behangersbijen. Verschillende bloemsoorten staan bij de geelgerande tubebij op het voorkeurslijstje. Dan moet je denken aan de grote kattenstaart, goudsbloem en de gele ganzenbloem.